Aarhus blev centrum for dansk jernbaneindustri i 1860-erne. Søren Frich (1827 – 1901) blev en nøgleperson. Han indså, at der måtte være et marked og at Aarhus havde en god beliggenhed i Jylland. Citat:
“Hjemme i Danmark kunne Søren Frich tydeligt se, at de danske jernstøberier stod langt tilbage i forhold til de udenlandske konkurrenter og så her et marked, hvor han kunne udnytte de erfaringer han havde opnået ved sine rejser i udlandet. Allerede under opholdet i England havde Frich luftet planerne om at etablere en virksomhed i Danmark med speciale indenfor støbning og produktion af landbrugsredskaber. På et tidligt tidspunkt efter hjemkomsten til Danmark havde Søren Frich udvalgt det sted, hvor hans nye fabrik skulle ligge. Det var den østjyske by, Århus, der var kommet i Søren Frichs kikkert, idet han havde kendskab til byen fra sin studietid i 1840erne, ligesom byens beliggenhed med et stort opland havde en vis betydning. Ligeledes havde Frich en idé om, at Århus i de kommende år ville blive et centrum for det – på det tidspunkt – endnu ikke eksisterende jyske jernbanenet.” (http://www.jernbanen.dk/fabrik.php?id=16)
I 1863 har Frichs fabrikker ligget lidt uden for Aarhus. På fabrikkerne blev der lavet maskiner til papirproduktion, mejerier, jerbaner og meget mere.
Leave a Reply